Dømt for kursfusk: Derfor skal du ikke lytte til ’eksperters’ aktietips

En nylig dom fra Københavns Byret viser, hvorfor du ikke skal lytte til ”eksperters” råd, når du køber aktier.

Sagen handler om en erhvervsjournalist fra magasinet Penge & Privatøkonomi (penge.dk). Journalisten skrev i 2012 og 2013 en række artikler, hvor han anbefalede læserne af magasinet at købe aktier i en række specifikke selskaber.

Der var bare det, at journalisten selv kort forinden – i strid med såvel lovgivning som Penge & Privatøkonomis interne embargo-regler – havde købt aktier i de selskaber han anbefalede andre at købe. Journalisten havde ligeledes givet sine brødre mulighed for at købe aktier inden artiklerne kom ud. Når artiklerne kom ud ”eksploderede” aktierne med journalistens egne ord og han scorede gevinsten på kursen (læs mere på Finans.dk).

Det er almindelig kursmanipulation. Sagen i sig selv er ikke så spændende.

Men det er spændende hvad der kom frem om Penge & Privatøkonomis måde at anbefale aktier på.

I sagen beskriver journalisten hvordan Penge & Privatøkonomi bad ham – en erhvervsjournalist uden særlig viden inden for køb og salg af aktier – om at skrive nogle artikler med købsanbefalinger, ”for det kan læserne lide”.

Læserne får de, de gerne vil have – ikke det, de tjener penge på.

Han blev også bedt specifikt om at skrive artikler om mindre børsnoterede selskaber, fordi at mange private investorer synes de er mere ’spændende’ end de store virksomheder.

Kvinder tjener mere end mænd fordi de IKKE handler

Det er velkendt, hvordan flere mænd end kvinder handler med aktier – men de kvinder, der tør købe og sælge værdipapirer tjener til gengæld flere penge på at gøre det.

Kvinderne er bedre til at eksekvere en ”køb og hold”-strategi.

Mænd handler slet og ret for meget.

Der er 2 årsager til du bør eksekvere ”køb og hold” (udover at det er den, du tjener flest penge på i det lange løb):

  • Hver gang du handler med aktier betaler du en kurtage til din bank. Hos Nordnet betaler du ned til 29 kroner per handel mens det i mange banker er væsentligt mere.
  • Hver gang du handler gør du det ud fra informationer de professionelle investorer fik måske flere timer, hvis ikke flere dage, før dig. Du er for sent ude.

Som privat investor uden særlige forudsætninger for at handle med aktier er du bedst stillet ved at købe et bredt udsnit af forskellige store selskaber. Når markedet stiger som et hele følger du simpelthen med.

Afhængigt af hvordan du opgør det stiger markedet 4-6 % om året i snit med store udsving til hver side. Hvis du blot undlader at sælge dine aktier i tilpas lang tid – og undgår i øvrigt at handle for meget, så din fortjeneste bliver ædt op af kurtage og gebyrer – er aktier en sikker investering, du kommer til at tjene mange penge på.

Drop Penge & Privatøkonomis anbefalinger. De er lige så ringe som alle andre anbefalinger, da det er svært at spå, især om fremtiden – og med erhvervsjournalistens dom er det anden gang på få år at medarbejdere fra magasinet bliver dømt for kursmanipulation. Samme skæbne led en tidligere redaktør. Han fik dog 8 måneders fængsel i modsætning til journalistens mere overskuelige 30 dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *