”Det er svært at spå – især om fremtiden”.
Storm Ps ikoniske citat er ikke blevet mindre sandt med tiden – heller ikke på aktiermarkedet.
Som aktieinvestor – stor som lille – bliver du hver dag udsat for talrige aktieanbefalinger, hvis du følger med i erhvervsnyhedsstrømmen. Eksperter anbefaler at købe og sælge. Nogle gange har de skjulte intentioner, andre gange ikke.
Men fælles for dem alle er, at du ikke bør lytte til dem. Det kan koste dig mange hundrede tusinde kroner over en hel investeringskarriere, selv som mindre investor, der hver måned afsætter en lille del af lønne til opsparing i aktier.
Derfor er min strategi: ”Køb og hold”
Jeg investerer selv i aktier. Hver måned afsætter jeg et mindre antal tusinde kroner, der investeres i forskellige selskaber hos Nordnet.
Min strategi er at købe selskaber i varierede brancher og holde på aktierne. Jeg sælger i snit aktier i et selskab hvert halve år – indtil nu er det kun sket, fordi det pågældende selskab er blevet solgt og mine aktier således skulle ombyttes med de i et andet selskab, jeg ikke ønskede aktier i.
Når jeg køber aktier, sker det uden at lytte til aktieanbefalinger. Det sker uden at lytte til andres hverken tekniske eller fundamentale analyser af selskabet, jeg køber en del af.
Der er 3 grunde til, du ikke skal lytte til aktieanbefalinger – hverken fra danske eller udenlandske investorer, investeringsforeninger eller aviser, eksperter eller menigmænd:
#1: Handelsomkostninger
Hver gang du køber og sælger aktier, koster det et gebyr – kurtage – til din handelsplatform. Jeg handler hos Nordnet, hvor omkostningen for at købe og sælge danske aktier er 29 kroner. Det er de laveste omkostninger på det danske marked.
Men det er stadig mange penge, hvis du handler et par gange hver måned – især hvis du er privat investor og blot investerer en mindre del af din lønindtægt.
I investeringsverdenen taler du om at ”bløde handelsomkostninger”. Det er en langsom, men sikker død at handle for meget. Hyppig handel sætter krav til, du klarer dig bedre end markedet, og det har endda de højest betalte eksperter svært ved (se punkt #3).
#2: Skjule hensigter
Lad os tage et skridt tilbage og kigge på de personer, der giver aktieanbefalinger.
Hvorfor gør de det?
Nogle gør det sikkert bare for at hjælpe andre. Andre fordi de godt kan lide rampelyset. Men husk på udtrykket om den gratis frokost, der ikke findes.
Den ekspert i fjernsynet, der giver aktieanbefalinger, kan have økonomisk interesse i at du enten køber eller sælger.
Måske ’shorter’ vedkommende aktien, han anbefaler dig at sælge. Eller så har han selv en stor satsning i aktien, du bliver anbefalet at købe.
Vær kritisk når du hører aktieanbefalinger. Lad dig ikke blive et redskab til, at andre kan tjene (dine) penge på aktiemarkedet.
#3: Mere end 80 % af investeringsforeninger taber til markedet
I en artikel kaldet ”Why the wealthy buy index funds” – som løst kan oversættes til ”Hvorfor de rige køber index”, hvor indeks er et bredt udsnit af markedets aktier og således en investering i hele markedet og ikke enkelte selskaber – fortæller Forbes, at:
Historien viser, at mere end 80 % af investeringsforeningerne for high-cap-aktier – de største selskaber – får et dårligere afkast end markedet over 5 år. Tallet er værre for small- og mid-cap.
Hvis du tager en længere tidshorisont end 5 år, falder tallet yderligere.
Tony Robbins anbefaler i bogen ”Money – Master the Game” altid at købe indeks, fordi at selv ’eksperter’ over en længere årrække næsten 100 % sikkert performer dårligere end et bredt udsnit af aktier (markedet). Samme anbefaling gentager Karsten Engmann Jensen i bogen ”Boost din opsparing med aktier”.
Ofte er det investeringsforeningerne og andre eksperter, der giver aktieanbefalinger i dagsbladene og TV-avisen.
Men hvorfor lytte til dem, når du tjener flere penge på at lukke øjnene og tilfældigt købe store selskaber i forskellige brancher i stedet for?
Aktieanbefalinger er nemt stof
Der er en lavpraktisk årsag til, du ser en lang liste aktieanbefalinger hver gang du åbner din foretrukne erhvervsavis- eller magasin:
Det er nemt stof at producere og sælger godt.
Som journalist skal du ringe til en ekspert du kender og bede om par citater. Sæt en overskrift på og så har du en overskrift. De der interesserer sig for aktiemarkedet er tilbøjelige til at klikke på artiklen eller købe magasinet – især hvis et af de selskaber de har penge i er nævnt.
Der er intet i vejen for at læse aktieanbefalinger. Du skal bare ikke følge dem. Vær opmærksom på, hvorfor der er så mange (de er nemme og billige at skrive) og hvem der står som afsender (da de kan have skjulte intentioner).
Og køb i stedet et bredt udsnit af markedet.
Hvis du er begynder, så læs min guide til aktier for begyndere for at få en god start. Når du har åbnet din konto hos Nordnet, anbefaler jeg at se C20-indekset og købe selskaber i forskellige brancher. Efter en rum tid får du dit helt eget udsnit af markedet. Jo flere selskabet du spreder dig på, jo mindre risiko har du også – og dine aktier stiger altid med en tilpas lang tidshorisont.